Andreas Ipsen om Bornholms fødevarestrategi

17. januar 2017

På kommunalbestyrelsesmødet den 22. december var den bornholmske fødevarestrategi på dagsordenen, et partnerskab mellem Bornholms Landbrug, Gourmet Bornholm og BRK.

Det er et arbejde, som jeg ser meget frem til, da fødevarer er en af de ting, som vi på Bornholm er rigtig gode til. Landbruget på Bornholm fremstiller nogle af de bedste råvarer i verden, og de bliver eksporteret til hele verden, efter de er blevet forædlet på de bornholmske virksomheder af medarbejdere, der sætter en ære i at lave den bedste kvalitet hver dag, for der bliver produceret mælk og kød hver dag - også når det er jul.

Den bornholmske fødevarestrategi skal være med til at udvikle de fødevarer som vi laver i dag, men også skabe udvikling så man de næste mange år kan være et skridt foran.

Vi var ikke helt enige om alle de mål, som man skulle komme med fra BRK.

I Venstre mener vi ikke, at det er kommunen, der skal bestemme hvor meget økologi vi skal have på Bornholm. Om det er 5, 10 eller 20 procent må være op til den efterspørgsel, der må komme fra forbrugerne, så skal producenterne nok levere de fødevarer, der er efterspørgsel efter. Og det skal de 3 parter nok blive enige om, når man i 2017 skal lave fødevarestrategien færdig.

Når man så taler om lokalt producerede varer, vil vi alle meget gerne købe alt det, der er på hylderne, når vi er på indkøb for at støtte det bornholmske, og jeg kan se, at alle gør hvad de kan, men det er ikke altid forretningerne gør det nemt for os bornholmere. Jeg var den 23. december i byen for at købe piskefløde til julemaden, en halv liter fra Bornholm kostede 15 kr. og en halv liter fra det øvrige Danmark kostede 4 kr.

Så det var over 20 kr. mere pr. liter for den, som kom fra Bornholm og dem, som producerer mælk, får i dag den samme pris på Bornholm som i det øvrige land.

Derfor kan jeg godt forstå den forbruger, der tager den billigste. Det er ikke den bornholmske forbruger, der skal have skyld for, at man måske ikke i fremtiden kan købe mælk fra bornholmske køer. Det ansvar må helt og alene være detailforretningernes.

Så en bornholmsk fødevarestrategi er der brug for, så vi også de næste mange år kan købe fødevarer, der er lokalt produceret.