Inger Støjberg - Berlingske Tidende

19. september 2019

Kandidatduel. Lørdag afgør Venstre, hvem der skal være partiets nye næstformand. Kandidater er Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg, som begge fået lejlighed til at fortælle, hvorfor de hver især er det bedste valg. Du kan læse Inger Støjbergs argumenter her.

Vi skal i Venstre i fællesskab sikre, at vores parti fortsat er det store, folkelige borgerligt-liberale parti, der er klar til at påtage sig lederskabet af det borgerlige Danmark. Det vil jeg gerne bidrage til – og derfor stiller jeg op som næstformand i Venstre.

Som de fleste, der har åbnet en avis eller tændt for deres fjernsyn den seneste måned, ved, har Venstre været gennem en meget svær tid. Der har været fløjdannelser og interne magtkampe, og det endte med, at både formand og næstformand for partiet trak sig fra deres poster på et dramatisk møde i Brejning. Det har gjort ondt på mig at se vores parti i den forfatning.

Det Venstre, jeg har lært at kende gennem hele mit liv, baserer sig på tre helt fundamentale ting, som vi skal finde tilbage til.

For det første skal vi altid huske at kere os om, at vi er et medlemsbåret parti. Venstre er ikke og skal ikke være en topstyret kampagneorganisation. Venstre er stærkt, fordi vi har stærke medlemmer, der er engageret i lokalsamfundet. Vi er som parti afhængige af, at de problemer, som vores medlemmer og alle andre danskere i øvrigt møder i deres hverdag, bliver afspejlet i vores politik. Politikken kan ikke og skal ikke udvikles bag nedrullede gardiner på Christiansborg. Derfor skal vi have fornyet og forbedret kontakten mellem alle partiets led.

Vi skal sikre, at vi ikke får flere processer som med sundhedsreformen, hvor en stor del af vores bagland følte sig ignoreret og kørt over. Christiansborg-Venstre skal være mere lydhørt. Det kræver en modernisering af Venstres organisation, hvilket jeg sammen med Venstres nye formand vil sætte et arbejde i gang med, hvis jeg bliver valgt.

Ingen SV-regering

For det andet må der aldrig være tvivl om Venstres politiske placering. Siden valgkampen har der været meget snak om SV-regering eller ikke SV-regering. Jeg mener, det er helt afgørende, at vi lægger den diskussion bag os.

Vi har fået en ny regering. Den er rød, og den kræver modspil. Kort inde i denne regeringsperiode står det allerede klart, at skatterne er på vej i vejret, og at udlændingepolitikken er ved at blive lempet, som denne avis beskrev i weekenden. Venstre skal naturligvis være en konstruktiv opposition, der trækker regeringens politik i den rigtige retning, når vi kan.

Men på længere sigt må og skal Venstres mål være selv at genvinde regeringsmagten og gøre vores nye formand til statsminister. Det kan vi aldrig nogensinde gøre på socialdemokratiske eller radikale mandater. Det kan vi kun sammen med resten af den borgerlige familie.

Derfor skal Venstre stille sig i spidsen for at samle det borgerlige Danmark. Det kommer ikke af sig selv. Der er slået skår i samarbejdet, og derfor forestår der et større genopbygningsarbejde. Tilliden skal genetableres efter en svær tid i regering og en hektisk valgkamp. Den opgave vil jeg meget gerne hjælpe Jakob Ellemann-Jensen med.

For det tredje skal vi som parti stå samlet – og vi skal samle os entydigt bag vores formand. Min primære mærkesag er at gøre Jakob Ellemann til statsminister. Det skal være slut med fløjdannelser én gang for alle.

Til gengæld mener jeg, at det er vigtigt, at vi er ærlige om, at vi er et parti, der har forskellige strømninger, og at det gør os stærke. Venstre er et stærkt parti, fordi vi altid har gjort plads til hinanden, og fordi vi har været i stand til at tiltrække danskere fra både øst og vest og fra by og land. Vi skal kunne favne danskere af alle slags – både dem, der spiser sushi, og dem, der bedst kan lide flæskesteg. Den folkelige bredde er afgørende for os.

Jeg mener, at Jakob Ellemann og jeg vil kunne udgøre et stærkt makkerskab, netop fordi vi ikke er ens. Med kombinationen af Jakob Ellemann og mig, tror jeg på, at vi som parti vil have de bedste muligheder for fortsat at være det brede, folkelige, borgerligt-liberale parti i Danmark samtidig med, at Venstre igen kan fremstå som den troværdige leder af det borgerlige Danmark.