Væk med forsvarsforbeholdet

5. marts 2019

Indlæg på Venstres EU-landsmøde den 2. marts 2019, Jens Møller Jensen, kandidat til Europaparlamentsvalget den 26. maj 2019

Jeg vil sige noget om forsvarsforbeholdet

USA har ikke samme sikkerhedsinteresser som Europa.

Det så vi med borgerkrigen i Syrien, hvor USA overlod initiativet til Rusland, med det resultat, at russerne braget borgerkrigen til afslutning.

Det var i Europas sikkerhedsinteresse at have en finger med i spillet i den syriske borgerkrig. Det er ikke kun terroristerne vi ønsker at gøre kål på. Vi ønsker at flygtninge kan opholde sig trygt i nærområderne - og ikke mindst - at de kan vende tilbage til deres byer og landsbyer, når krigen er slut.

Det er langt fra situationen i dag, hvor Assad-styret sidder tilbage som sejrherre.

USA har også redefineret sin rolle i Nato. Og på en sådan måde, at musketereden – alle for en og en for alle – kan forstås på en ny og anderledes måde. Og hvor vi og russerne kan tvivle på en helhjertet assistance i alle situationer.

Der hvor jeg bor - på østsiden af Bornholm lige ud til Østersøen – bliver jeg ofte opmærksom

For at give et eksempel her i vort eget lille Danmark.

på, at topmoderne russiske jagerfly simulerer flyangreb på Bornholm.

Russerne gør det samme over for Sverige. Og det svenske forsvar har offentligt erkendt, at hvis det her var alvor, ville Sverige ikke kunne modstå et sådan angreb.

Russerne afholder også store offensive militærøvelser langs grænsen til de baltiske lande, for at skræmme befolkningen. Og samtidigt udsendes elektronisk misinformation, som er møntet på de russiske mindretal i disse lande.

USA’s har redefineret sin rolle i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Det skaber et sikkerhedspolitisk tomrum, som EU nødvendigvis må udfylde. Humanitært og militært. Danmark er uden for indflydelse på denne vigtige opgave, fordi vi på grund af forsvarsforbeholdet står uden for det forsvarspolitiske samarbejde i EU

Derfor skal forsvarsforbeholdet væk.