Få nu styr på økonomien i kommunen!

Få nu styr på økonomien i kommunen!

Det er helt utroligt at følge vores kommunes økonomiske udvikling. Pengene fosser ud af kassen, og vores kommune kan risikere at komme under administration.

I et interview i Tidende, d. 15. dec. fortæller Jacob Trøst, at der ikke kommer indgreb eller forholdsregler i 2023. På trods af, at alle har vidst, at udviklingen var alarmerende i et halvt år eller mere. Borgmesteren siger direkte:”…vi har stadig en fornuftig kassebeholdning og der er stadig noget af give af…” Det er en ret vild udtalelse, når vi kan se, der forsvinder mange millioner hver måned. Og jeg er meget uenig i det synspunkt.

Vi står et sted, hvor vi måske har et år til at få ligevægt i økonomien. Sker det ikke, ser vi måske ind i en situation hvor staten vil diktere voldsomme tiltag, som i første omgang vil ramme mange medarbejdere i kommunen. Derefter kommer turen til alle os andre. Særligt de svageste bornholmere vil blive ramt, da det er dem, der har mest brug for, at kommunen fungerer. Jacob Trøst så udtaler i samme interview: ”om vi reagerer nu, i næste uge eller lidt ind i det nye år gør nok heller ikke den store forskel.” Jeg synes signalet er uheldigt. Borgmesterens kerneopgave er at holde styr på kommunens økonomi og alle i organisationen skal vide at det er meget vigtigt.

I Venstre er vi meget bekymrede. Vi mener, at problemerne med kommunens økonomi skal tages meget mere alvorligt. Vi ville ønske, at der allerede tidligere på året var gjort en stærk og effektiv indsats for at håndtere problemerne. Det halve år der er spildt, har bare gjort situationen værre.

En af årsagerne til det kaos kommunen er kommet i, skyldes efter vores mening utilstrækkelige budgetter. Der bør være mere løbende opfølgning, særligt når budgetterne skrider. Der må tages hånd om tingene med det samme. Det er muligt allerede nu at arbejde med genopretningen af økonomien og ét er sikkert: de økonomiske udfordringer er så store, at omfattende tiltag ikke kan udsættes til næste budgetforhandling.

Vi håber også at kommunalbestyrelsen vil bakke op om de tiltag, der kommer. Vi kan ikke vente. Økonomien i BRK er kaotisk, og det er medarbejderne og bornholmerne der kommer til at betale prisen, hvis ikke der gøres noget nu.

 

Frederik Tolstrup

Spidskandidat for Venstre

til kommunalvalget i 2025

Dalegårdsvej 11

3720 Åkirkeby