EN BORNHOLMSK STEMME I EUROPA PARLAMENTET

Bornholm repræsenterer ca. 1% af den danske befolkning, så det vil ikke ligge lige for at Bornholm skal have et medlem af Europa Parlamentet (da Danmark kun har 15 pladser),men det der er med til at gøre det vigtigt, er vores placering på det Europæiske landkort, og derfor også vigtigt for befolkningen fra andre dele af landet. Mig bekendt har Bornholm ikke været direkte repræsenteret i EU siden vores alles Niels Anker Kofoed (V). Jeg ved godt at der har været repræsentanter som er født på Bornholm, som har haft sæde i Europa Parlamentet, men de har ikke, så vidt jeg ved, boet på Bornholm, samtidig med at de sad i Europa Parlamentet. og derfor ikke haft den føling, jeg forventer at få, i forhold til hvad Bornholmerne syntes der er vigtigt.

Jeg har altid været meget stor tilhænger af Europa Unionen og før det, af EF. For mig har det handlet om samarbejde, fordi samarbejde gør en enhed stærk, flere enheder gør én endnu stærkere. 

Det være sig inden for samhandel, hvor EU-medlemskabet har en værdi i Danmark i 2021kr. på ikke mindre end 140 milliarder kr. set i forhold til vores BNP, så vores årlige EU-kontingent (2021) på netto ca. 10 milliarder kr. må siges at være givet rigtigt godt ud. Bare spørg vores erhvervsliv. Jeg ved godt at vi ikke direkte modtager lige så meget som vibetaler, og er dermed netto yder til EU, men samhandlen med de andre EU-lande gør at det er en rigtig god forretning for det samlede Danmark. Så for mig har vi ikke råd til at droslesamarbejdet med EU ned. Det er klart at det ikke er al politik vi er enige i, men som i ethvert politisk samarbejde må der tages og gives.

Jeg er heller ikke i tvivl om at klima og miljø, skal på den helt store dagsorden, og det er en af de ting hvor vi som et lille land kan gøre meget, men det gavner ikke ret meget i det storebillede, hvis vi ikke gør det i fællesskab med andre lande i og uden for EU. Men også sikkerhed for Fødevarer og Energi er blevet en vigtig dagsorden .

Et fredeligt Europa, det må siges at være meget aktuelt, og jeg er derfor glad for at forsvarsforbeholdet bliv afskaffet. Ikke mindst når vi tænker på den placering vi har i Østersøen, som jeg også omtalte før. Får Putin succes med at erobrer Ukraine, tror jeg desværre ikke at han stopper der, i yderste konsekvens jeg kan godt frygte en 3.verdenskrig. I særdeleshed som det ser ud lige nu, hvor der også er krig i Mellemøsten, og derfor er vores focus lige nu delt, har Putin også her en finger med i spillet? Uden et stærkt EU ville vi aldrig kunne give den hjælp som til dels, i dag bliver koordineret af det Europæiske fællesskab. En stærkere Union, sammen med vores allierede, kan vise sig at være et most for at holde Rusland og ligesindede lande, langt fra en ide om mere krig. Undskyldningen fra Putin er den samme som en vis Hitler brugte for at gå ind i Polen, Østrig og flere andre lande.

Niels Plum
EP-kandidat 2024 for VENSTRE
Ø. Slamravej 4, 3730 Nexø